Jak se zbavit opakované bolesti kříže či zad?


Je velmi pravděpodobné, že bolest zad či kříže jste už zažili na vlastní kůži. Statistiky tvrdí, že až 80 % populace mělo, má nebo bude mít vlastní zkušenost s bolestí zad někdy během svého života. Bolest zad však nevzniká v důsledku jednoho prudkého pohybu, ale je výsledkem dlouhodobého zanedbávání páteře. Postupně tak dochází k degenerativním změnám na páteři, které se jednoho dne ohlásí v podobě „seknutí“ nebo vysunuté plotýnky.

Příčin, proč bolí záda, může být několik – od úrazu až po nesprávný životní styl. Špatné držení těla, nesprávné sezení nebo zvedání předmětů, nedostatek pohybu nebo naopak přetěžování zad, to vše jsou vlivy, které dávají našim zádům zabrat den co den. Bolest páteře, nosné části našeho těla, je nejčastější příčinou, proč lidé v produktivním věku dlouhodoběji nechodí do práce, nebo se dokonce stávají invalidy. Opakovanou bolest zad proto není třeba podceňovat.

Volně prodejný lék na bolest zad

Bolest zad se dá léčit, nejen potlačovat.* Nejlepším lékem je samozřejmě prevence, ale v případě, že nás už záda bolí, musíme nasadit mnohem silnější zbraně. Akutní bolest zad je třeba potlačit. Nejvhodnější jsou léky proti bolesti s protizánětlivým účinkem. Tyto ale mohou mít nežádoucí účinky, hlavně zažívací a srdečně-cévní, a proto je třeba je užívat co nejkratší dobu a v co nejnižší dávce.

Vysoké dávky trojkombinace vitamínů benfotiamin (B1), B6 a B12 mají léčebný i podpůrný analgetický efekt a urychlují hojení poškozených nervových vláken. Působí na poškozené nervy, čímž pomáhají řešit samotnou příčinu bolesti zad. Tato kombinace vitamínů skupiny B podporuje metabolismus „utlačovaného“ nervu a svalu ovlivněním několika enzymů. Upravují jejich výživu zlepšením zásobování krví, a tím i urychlují odstraňování zplodin látkové výměny.

Kombinace vysokých dávek vitamínů skupiny B zlepšuje metabolismus a výživu periferních nervových vláken a díky svému protibolestivému účinku uvolňuje také reflexní křeč svalstva. Tím má schopnost bolest zad či křížů léčit.

Jak vzniká bolest zad a kříže?

Častokrát bolest zad připisujeme jednomu prudkému pohybu, kdy nás lidově řečeno „sekne“. Tyto tzv. seknutá záda jsou ale výsledkem a odrazem toho, že péči o páteř, náš základní stavební kámen pohybového systému, dennodenně zanedbáváme. Pak se spouštěčem stává právě jeden prudší pohyb. Může jím být ale také stres či běžná chřipka. Pod dlouhodobým zanedbáváním páteře obecně rozumíme i nedostatek pohybu, který má za následek postupné ochabování svalů s podpůrnou funkcí. Následně dochází ke svalové nerovnováze, která trvá-li déle může vyústit až do „vysunuté plotýnky“, a tím k tlaku na nervy s jejich následným poškozením.

Poškozené plotýnky či poruchy v kloubech mají společného jmenovatele

a tím je porucha funkce svalů zad. Svaly zabezpečující sezení se například dlouhodobým zatěžováním a nesprávným sezením zkracují. Naopak svaly, které mají na starosti dynamický pohyb, ochabují. Mezi oběma skupinami svalů tak pomalu a nenápadně dochází k nerovnováze, což může mít za následek nesprávné postavení jednotlivých částí pohybového aparátu vůči sobě. Výsledkem jsou poškozené nervy, zánětlivá onemocnění a z toho vyplývající opakované bolesti zad.

 

 

V léčbě bolesti zad zkratky neexistují

Regenerace poškozených nervů je běh na dlouhé tratě. Nervy mají schopnost se hojit „rychlostí“ přibližně 1 milimetr za den, což může v případě delších poškozených nervů klidně znamenat i víceměsíční regeneraci. V užívání trojkombinace vitamínů skupiny B v podobě léku proto setrvejte alespoň několik týdnů.

Opakovanou bolest zad nelze podceňovat

Pokud bolesti zad neustupují, a naopak, šíří se do nohy nebo ruky, je třeba urychleně navštívit lékaře. V takovém případě totiž může jít o vyklenutí meziobratlové ploténky s tlakem na nervový kořen. Lékař při vyšetření zjistí, zda se jedná pouze o běžnou, nespecifickou bolest zad nebo ploténkovou chorobu.

BOLEST ZAD 
SE DÁ LÉČIT, 

NEJEN POTLAČOVAT**

Lék Milgamma® N cps pomáhá léčit příčinu bolesti zad

Milgamma® N cps

koupit